Heeft je kmo financiële middelen nodig om te groeien, een moeilijke periode te overbruggen of materiaal aan te schaffen? Met een financieel directeur aan je zijde overtuig je investeerders met een onweerstaanbare pitch. Parttime CFO Dirk Verbruggen kent de kneepjes en deelt zijn beste tips.
Legio mogelijkheden
Voor we in de tips duiken een overzicht van enkele methoden om financiering te krijgen voor je zaak:
- Banklening (kaskrediet, aflossingskrediet, bedrijfskrediet, kredietlijn). Je leent een bedrag dat je gespreid terugbetaalt over een vastgelegde periode (verhoogd met een vaste of variabele rente), of neemt een vast voorschot op (straight loan) en betaalt dat na een periode terug.
- Investeringskrediet op (middel)lange termijn voor de aankoop van activa zoals gebouwen, voertuigen en nieuw materieel.
- Werkkapitaalfinanciering (kredietlijn, factoring …): ideaal voor tijdelijke liquiditeitstekorten om je betalingsverplichtingen na te komen vóór je zelf inkomsten ontvangt?
- Achtergestelde leningen zoals PMV-bedrijfsleningen en winwinleningen. Dit zijn kredieten in het kader van investeringen, om aandelen over te nemen, schulden te herfinancieren …
- Subsidies via erkende instanties om te groeien of internationaliseren, voor onderzoek en ontwikkeling, om te investeren in duurzaamheid …
- Privé-investeerders (ook wel ‘business angels’) stoppen een deel van hun vermogen in je bedrijf in ruil voor aandelen (en soms zeggenschap).
- Private-equitybedrijven voor converteerbare leningen of aandelen.
Ook met minder gekende financieringsbronnen zijn onze parttime CFO’s goed vertrouwd.
Geroosterd businessplan en verleiding
Wat de meeste van deze financieringsmogelijkheden gemeen hebben? Je moet de geldverstrekker overtuigen dat die zijn geld winstgevend en met zo min mogelijk risico investeert. Dirk Verbruggen: “Het komt eropaan om je bedrijf, en bij uitbreiding jezelf, sexy te maken. Sexy in de zin van ‘aantrekkelijk voor de investeerder’. Dat betekent grofweg dat je komaf moet maken met alles uit het verleden dat vandaag en morgen geen toegevoegde waarde of succesgarantie inhoudt. Businessfilosoof Rik Vera noemt het ook wel ‘je businessplan roosteren’. Dat businessplan is een van de sleutels tot succes, op voorwaarde dat investeerders er als een blok voor vallen. Het moet grondig, volledig en professioneel zijn. Met alle nodige info over je bedrijf, markt, klanten, concurrenten, marketing, werkprocessen, noem maar op. Waar investeerders van smullen? Duurzaamheid, innovatie, een sterk hr-beleid en schaalbaarheid. Als je kunt aantonen dat je een steentje kunt laten uitgroeien tot een kloeke diamant, heb je meer dan een streepje voor.”
Strak financieel plan
Naast een goed businessplan heb je ook een financieel plan nodig. Wat houdt dat precies in? “In een financieel plan vertaal je je businessplan in cijfers”, vervolgt Dirk. “Hoeveel geld heb je nodig en hoe ziet de financieringsmix eruit? Wat zijn je verwachte inkomsten? Hoe zit het met je liquiditeit? Hoe ga je investeerders terugbetalen? Begin niet aan zo’n plan zonder een CFO, want dan is het gedoemd om te mislukken. Alleen met een doordacht en onderbouwd plan kun je het vertrouwen van investeerders winnen. Ze willen tenslotte weten hoe je jouw bedrijf winstgevend gaat maken voor ze toehappen. Je moet ze een potentieel succesverhaal voorschotelen.”
Geloven in je zaak
Eens je businessplan en financieel plan op punt staan, moet je het pitchen. Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Dirk: “Idealiter doet de CFO, in overleg met de zaakvoerder, al het voorbereidende werk. Op de pitch zelf is de CFO samen met de zaakvoerder aan zet. De CFO spreekt dezelfde ‘taal’ als de investeerders, maar de zaakvoerder moet zich op dit moment ook ‘sexy’ profileren. Investeerders hebben al tientallen of honderden pitches gezien. Ze prikken direct door de bullshit heen. Een zaakvoerder die zelfzeker, ambitieus en enthousiast overkomt, vergroot de kans op een positief gevolg.”
De kunst van het pitchen
Zie pitchen gerust als een verleidingsspel waarbij de vragende partij de geldverstrekker moet inpalmen. Dat doe je niet door alleen te praten over jezelf of je product, maar vooral over hoe jouw bedrijf zakelijk succes gaat realiseren. “Ik heb al ontelbare keren financiering kunnen lospeuteren waar mijn klant nooit alleen in geslaagd zou zijn. Vanuit mijn ervaring en kennis, mijn voeling met de financiële wereld en mijn relaties met banken en investeerders, haal ik voor mijn klanten het onderste uit de kan. Pitchen voor fundraising is een kunst. Een kunst waarin goede CFO’s uitblinken. En als zo’n pitch tot het gewenste resultaat leidt, dan laten wij onze klant natuurlijk nog niet los. Het liefst van al blijven we hem begeleiden van start-up of scale-up tot topspeler in de sector. De voldoening die je daarvan krijgt is onbetaalbaar. Dat bewijst ons unieke model al meer dan 20 jaar wereldwijd”, besluit Dirk.
Ook financiële middelen nodig om je zakelijke dromen waar te maken? Schakel een van onze parttime CFO’s in om je ambitieuze kmo onweerstaanbaar te maken voor investeerders.
Schakel een parttime CFO in
Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren