Blog

Cashflow forecasting: van brandjes blussen naar risico’s inschatten

Cashflow forecasting: van brandjes blussen naar risico’s inschatten

Door je cashflow te voorspellen, voorkom je onaangename verrassingen en hou je grip op je financiën. Je kunt er je bedrijf mee wapenen tegen de gevolgen van economische en andere ‘stoorzenders’ én er zelfs groeikansen mee benutten. Hoe je dat doet, vertelt Parttime CFO Luc Sienaert.

Niet gokken, wel strategisch schakelen

We trappen af met een definitie van het begrip. Cashflow forecasting betekent inschatten hoeveel geld er in de (nabije) toekomst je bedrijf in- en uitgaat. Om zo een duidelijk beeld te krijgen van de liquiditeit op de korte en wat langere termijn. Luc Sienaert: “Je gaat als bedrijf vooruitkijken en mogelijke euvels identificeren zodat je tijdig beslissingen kunt nemen om het risico op cashtekorten te beperken. Het gaat zelfs nog een stap verder: je financiële middelen strategisch beheren om te weten welke cashflow er vrijkomt en wat je ermee kunt aanvangen.”

Enkele voorbeelden: als de kortetermijnrente fors verhoogt en je hebt veel kredieten op korte termijn, dan kun je die verhoging misschien niet bolwerken. Het verlies van een klant die voor een aanzienlijk deel van je omzet zorgt, houdt ook risico’s in. Of nog extremer: als je winkels noodgedwongen sluiten (zoals tijdens de coronapandemie), hoe ga je dan overleven zonder inkomsten?

“De situatie verschilt van bedrijf tot bedrijf. Als je financieringskosten maar een fractie van je cashflow bedragen, is een rentestijging geen ramp. En als je vooral online verkoopt, zal de sluiting van fysieke winkels minder impact hebben. Bij cashflow forecasting moet je de ‘wat als-scenario’s die voor jou van toepassing zijn in kaart brengen. Net zoals de sensitiviteit: de mate waarin deze parameters je cashflow  beïnvloeden.

Financiële weersvoorspelling

Kmo’s denken doorgaans wel over de wat langere termijn na, maar ze houden zoveel borden in de lucht dat proactief tewerk gaan er niet van komt. “In mijn ervaring zijn ze meer bezig met remediëren dan voorkomen. Als parttime CFO pluizen wij alle risico’s uit en wijzen we ondernemers erop. Als je de risico’s kent en beheerst, ben je beter gewapend tegen onheil. Ik noem het weleens ‘de bekende onbekenden vastleggen’. Je hoeft geen weerman te zijn om te weten dat het kán regenen. Met een paraplu bij de hand, ben je daarop voorzien. Maar als je niet weet dat er zoiets als regen bestaat, ga je natuurlijk geen paraplu aanschaffen.”

Het grote verschil tussen een budget en een forecast is dat de eerste vrij statisch is, terwijl de tweede continu wordt bijgestuurd op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden. Zeker voor kmo’s met sterk wisselende cashflows – bijvoorbeeld seizoensgebonden bedrijven – is het cruciaal om de vinger aan de pols te houden.

Door voortdurend de forecast bij te werken, kan je snel inspelen op veranderingen in inkomsten en uitgaven, de markt of klantgedrag. Anticiperen op positieve en negatieve ontwikkelingen leidt tot betere beslissingen en een stabielere cashflow.

Groeikansen verzilveren

Voorspellen om te anticiperen – zo klaar als een klontje. Maar hoe zet je cashflow forecasting in als instrument om te groeien?  “Als een bedrijf wil groeien en investeert, moet die investering meer opleveren  dan de financieringskost die vermogensverschaffers zoals banken en aandeelhouders eisen.  Alleen dan voegt de investering daadwerkelijk waarde toe aan het bedrijf.”

Opnieuw een voorbeeld om het wat concreter te maken: als je geld leent voor een machine, en je betaalt een rente van 4 %, dan moet die machine een hoger rendement genereren dan de kosten van de lening. De ‘vrije’ cashflow die overblijft nadat je je kapitaalaflossingen hebt betaald, kan je herinvesteren in je bedrijf om zo de duurzame  groei te bevorderen.

Veel ondernemers zijn zich bewust van het belang van vooruitkijken, maar operationele taken slokken alle aandacht op. Proactief cashflowmanagement vraagt tijd en toewijding van een CFO, maar die investering betaalt zich terug door minder financiële verrassingen en doordachte beslissingen die groeistrategieën ondersteunen. “Mijn ervaring is dat bedrijven met nauwkeurige cashflowprognoses meer vertrouwen opbouwen bij banken en investeerders, en dus gunstige voorwaarden kunnen afdwingen om hun groei (verder) te financieren”, besluit Luc.

Zeker zijn dat je cashflow gezond blijft? Reken op een parttime CFO.

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren