Blog

Bezorgt cashflow je kopzorgen? Zo los je het op.

Bezorgt cashflow je kopzorgen? Zo los je het op.

Veel kmo’s worstelen met cashflow. In het beste geval red je het net, maar heb je constant het gevoel dat je naar zuurstof moet happen. In het slechtste geval gaat je bedrijf eraan onderdoor. Het gros van de faillissementen zou zelfs te wijten zijn aan gedoe met kasstroom. En dat terwijl de oplossingen voor het rapen liggen. Tenminste … als je weet waar je ze moet zoeken.

Parttime CFO Sven Van Hout vertelt hoe je met kleine ingrepen de controle over je cashflow claimt.

First things first: wat betekent cashflow?

“Simpel gesteld is dat het verschil tussen wat je in een bepaalde periode aan cash ontvangt en uitgeeft. Het bepaalt dus het vermogen van een bedrijf om zijn rekeningen te kunnen betalen. Op zich een eenvoudige rekensom, maar wel eentje die veel inzicht verschaft.”

Hoe komt het dat zoveel bedrijven hun cashflow niet meester zijn?

“Er zijn verschillende oorzaken. Denk aan een slechte prijszetting met te lage marges, onverwachte kosten of onbezonnen investeringen. Ook externe factoren zoals een stijgende inflatie of krimpende economie kunnen roet in het eten gooien. Wat ik ook vaak zie bij mijn klanten, is dat ze niet kort genoeg op de bal spelen om facturen te innen. Dan lopen de openstaande bedragen zodanig op dat de werking van het bedrijf in het gedrang komt.”

Waarom volgen kmo’s hun facturen niet beter op? Daar lijkt veel winst te halen, toch?

“Absoluut. Openstaande facturen geven zuurstof aan je klanten in plaats van aan je eigen bedrijf. Dikwijls schuilt daar een zekere schroom achter. Bedrijven vinden het lastig om achter hun centen aan te gaan, terwijl dat de normaalste zaak van de wereld is. Je levert een product of dienst en je wordt daar binnen een bepaalde termijn voor betaald. Zo simpel is het in theorie. Maar in de praktijk zijn ondernemers bang om hun klanten te ‘bruuskeren’. Het commerciële denken staat daadkrachtig handelen in de weg.”

Wat kan een CFO in zo’n geval betekenen? Kun je een concreet voorbeeld geven?

“Voor een bedrijf in de IT-sector, een ontwikkelaar van ERP-pakketten, werd mij gevraagd om te ondersteunen op twee vlakken: toekomststrategie en cashflow. Ze hadden het mes nog niet op de keel en konden hun verplichtingen nog nakomen. Maar ze wilden wél al bij de bank aankloppen voor extra krediet. Ik heb mijn klant overtuigd om eerst de situatie in kaart te brengen. Letterlijk de klantenlijst doorploegen om te zien welke facturen overtijd waren en hoelang. De meeste waren van klanten die áltijd te lang wachten om hun rekening  te vereffenen. Ze wisten op de duur dat er toch geen represailles waren. Sommige bedrijven vonden dat er eerst nog wat punten moesten opgeleverd of aangepast worden. En slechts enkele ondernemingen hadden werkelijk betaalproblemen.”

Welke stappen heb je gezet om het tij te keren?

“Ik heb een eenvoudige procedure geïnstalleerd om facturen nauwgezet op te volgen. Zelfs nog voor de vervaldatum verstrijkt. Dat kan met een mail waarin je de klant wijst op een nakende vervaldatum. Zo wordt die er niet alleen aan herinnerd, maar beseft die ook dat het effectief wordt in de gaten gehouden. Dat soort mails is vanzelfsprekend vriendelijk, als een proactief duwtje in de rug. Een eerste reminder volgt kort nadat de termijn verstreken is. Nog altijd zacht van toon, want iedereen ziet weleens een factuur over het hoofd. Naarmate de betaling langer uitblijft, worden de mails wat dwingender.”

“Wat je precies in die mail zet en welke toon je hanteert, hangt af van hoe je als bedrijf communiceert en met je klanten omgaat. Maar het is wél cruciaal om consciëntieus follow-upberichten te sturen. Wordt daar geen gevolg aan gegeven? Dan is het tijd om te bellen. En als men je dan blijft afwimpelen met excuses, kun je eventueel een advocaat of incassobureau inschakelen. Dat is de laatste stap, want zo’n actie ‘verzuurt’ de relatie wel een beetje.”

Heeft de procedure vruchten afgeworpen?

“Jazeker. Op een paar weken tijd was de grootste achterstand weggewerkt. En de klanten met financiële problemen kregen een afbetalingsplan. Ook dat wordt trouwens geapprecieerd.”

“Bij deze procedures is het belangrijk om commerciële en financiële belangen in evenwicht te houden. Wanneer een externe persoon, zoals een parttime CFO, zich erop toelegt, hoeft de ondernemer niet zelf de boeman te spelen (lacht). Eens dat klanten beseffen dat je als bedrijf op je strepen staat, krijg je vanzelf ‘betaalrespect’ terug. Mijn klant is er zonder krediet snel weer bovenop gekomen en heeft nu een procedure die cashflowproblemen in de kiem smoort.”  

Schakel een parttime CFO in

Vertel ons wat u echt wilt voor uw onderneming en leven en laten we het plan bespreken om het echt te realiseren